Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Do miski wsyp mąkę pszenną, zmielone migdały, cukier oraz kakao i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Ciasto szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. 1/3 ciasta odłóż do lodówki. Pozostałą ilość schłodzonego ciasta rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ją widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. 1 h.
Zmrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Suszone morele oraz wodę umieść w garnku. Podgrzewaj do momentu, aż morele wchłoną wodę. Następnie dodaj dżem morelowy (ok. 2 łyżki odłóż na posmarowanie wierzchu tarty) oraz cukier z wanilią. Zagotuj i zblenduj. Masę odstaw do przestudzenia. Nadzienie morelowe wyłóż na tartę.
Rozwałkuj pozostałą część ciasta i pokrój ją na paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków ułóż kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj ją delikatnie pozostawionym wcześniej dżemem morelowym.
Tartę wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia się ciasta.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki