Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. ok. 18 cm (beza powiększy się podczas pieczenia). Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej masy. Do ubitej bezy delikatnie wmieszaj kakao. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc na środku delikatnie wgłębienie.
Bezę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 150 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Serek mascarpone zmiksuj z kremem czekoladowo-orzechowym. Dodaj schłodzoną śmietankę. Ubij krótko mikserem, a następnie dodaj zawartość torebki ze śmietan-fixem. Ubijaj do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji. Przygotowany krem wyłóż na wystudzoną bezę.
Krem obsyp równomiernie kakao, a następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi bez skórki. Tak przygotowaną bezę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki