Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki wielkości ok. 1 cm.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie dodaj olej, jogurt i zmiksuj na jednolitą masę.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jogurtowej i zmiksuj krótko tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wyłóż do formy, na wierzch rozłóż pokrojony rabarbar lekko dociskając. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz do zarumienienia.
Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki