Składniki na ciastka zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 h do schłodzenia. Następnie oddziel 1/3 ciasta (resztę zostaw w lodówce na czas przygotowywania pierwszej partii ciastek). Wyjętą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia, a folią spożywczą na grubość ok. 3-4 mm. Następnie zdejmij folię i za pomocą foremki w kształcie dyni lub okrągłej wytnij ciasteczka. Można również wycinać ciasteczka w kształcie kółeczek i później namalować na nich przy pomocy lukru dynię.
Wycięte ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem gotowe ciastka schłodź przez chwilę w lodówce, a następnie wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ciastka odstaw do wystudzenia, aby później przystąpić do ich dekorowania.
Zawartość opakowania babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej oraz wodę i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ciasto równomiernie do foremek.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.
Do rondelka wlej gorącą wodę, w której na 5 minut umieść dwa opakowania lukru gotowego. Następnie rozetnij opakowania i przelej lukier do większej miseczki, którą możesz ustawić na rondelku z wodą. Rondelek ustaw na najniższej mocy palnika, tak by zachować temperaturę wody. Miseczkę z lukrem ustaw na rondelku z ciepłą wodą, aby w czasie łączenia z barwnikami nie zgęstniał zbyt mocno. Do lukru dodaj zawartość dwóch opakowań barwnika żółtego i 4-6 kropel barwnika czerwonego. Gdy uzyskasz oczekiwany kolor, zdejmij miskę z rondelka i przygotowany lukier przelej do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni pionowe wybrzuszenia, wystarczy wycisnąć na ciastku paski od góry do dołu, robiąc pomiędzy nimi przerwy. Gdy paski już lekko wyschną uzupełnij przerwy kolejną porcją lukru – w ten sposób uzyskasz trójwymiarowy dyniowy efekt. Lukier zielony - opakowanie z lukrem rozgrzej, a następnie przelej do miseczki i wymieszaj z barwnikiem zielonym. Lukier przestudź, aby lekko zgęstniał. Następnie przełóż do woreczka z bardzo cienką końcówką (do robienia konturów) i wykończ lukrowe dynie zielonymi łodygami.
Do miski wlej mleko, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj wystudzone babeczki. Na koniec ozdób je dyniowymi ciasteczkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki