Zawartość opakowania ciasta kruchego przesyp do miski, dodaj jajko i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm, odstaw do lodówki.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, przełóż jabłka z przyprawami i podpraż kilka minut na średnim ogniu.
Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Wyłóż podprażone jabłka. Z pozostałej części ciasta wytnij paski, poukładaj je na wierzchu tworząc kratkę. Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki