Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka, masło, cukier puder i cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystkie składniki posiekaj nożem i dokładnie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcjach: 2/3 i 1/3, a następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na drobne kawałki i przełóż do garnka, gotuj ciągle mieszając. Kiedy jabłka będą rozgotowane, zdejmij garnek z ognia. Gotowe jabłka odstaw do wystygnięcia.
Blachę o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż dno formy i wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Białka ubij na sztywno dodając stopniowo cukier. Na ostudzone ciasto wyłóż masę jabłkową. Na masie jabłkowej rozsmaruj bezę i na sam wierzch zetrzyj pozostałe schłodzone ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki