Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i wymieszaj razem. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Następnie dodaj cukier wanilinowy i jajka. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Wstaw na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Foremkami w kształcie gwiazdek o 3 różnych wielkościach wycinaj ciasteczka (po tyle samo sztuk z danej wielkości) i układaj na blasze.
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciastka odstaw do wystygnięcia. Ciastka przekładaj dżemem tak, aby wyszły stożki, od największej do najmniejszej gwiazdki. Na koniec posyp ciasteczka cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki