Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno dodając stopniowo cukier. Z ubitej piany odłóż dwie łyżki do oddzielnej miseczki. Do pozostałej piany dodaj cukier wanilinowy, aromat, cynamon oraz zmielone migdały. Całość zagnieć na gładkie ciasto. Stolnicę oprósz cukrem pudrem i rozwałkuj ciasto na grubość 5 milimetrów. Foremką o kształcie gwiazdy wycinaj ciasteczka i układaj na przygotowanej blasze. Ciasteczka posmaruj grubo odłożoną wcześniej pianą z białek.
Gwiazdki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Gwiazdki odstawiam do wystudzenia. Lukier rozpuszczam w kąpieli wodnej i przelewam do miseczki. Pędzelkiem smaruję wszystkie gwiazdki i odstawiam do zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki