Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem, tak aby woda była 0,5 cm wyżej niż warstwa maku. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj cukier, miękkie masło, orzechy włoskie, miód, ekstrakt, cukier ze skórką pomarańczową i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie ubij białko na sztywną pianę i dodaj je do masy makowej. Przygotowaną masę odstaw do wystudzenia.
Masło rozpuść i wystudź. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Wyrób ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Jeżeli ciasto się klei podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje. Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Pierwszy placek ułóż w tortownicy. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środek nałóż masę makową i równomiernie ją rozprowadź, pozostawiając wolne brzegi. Całość ostrożnie nakryj drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Ciasto włóż do lodówki na ok. 20 minut.
Następnie wyjmij ciasto z lodówki, ściągnij obręcz tortownicy i natnij je na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób powstanie 16 ramion gwiazdy.
Każde ramię ciasta należy skręcić trzykrotnie. Pierwsze ramię trzykrotnie w prawą stronę, drugie ramię trzykrotnie w lewą stronę, trzecie ramię znów w prawą stronę, czwarte ramię w lewą stronę itd. Aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapnij z powrotem obręcz tortownicy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki