Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei trzeba je podsypać mąką i zagnieść, a następnie podzielić na dwie równe porcje. Każdą z porcji ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Pierwszy placek ułożyć w tortownicy, posmarować go kremem czekoladowo-orzechowym, zostawiając czyste brzegi. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość ostrożnie nakryć drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, naciąć je jak tort na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób powstanie 16 ramion gwiazdy.
Każde ramię ciasta należy skręcić trzykrotnie. Pierwsze ramię trzykrotnie w prawą stronę, drugie ramię trzykrotnie w lewą stronę, trzecie ramię znów w prawą stronę, czwarte ramię w lewą stronę itd. Aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Można posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki