Do garnka z szerokim dnem wlej i zagotuj 500 ml wody, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier. Gruszki umyj, obierz i włóż do garnka z wrzącym syropem. Gruszki powinny być przykryte syropem. Jeśli płynu jest niewystarczająco uzupełnij wodą. Gruszki gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką, aż będą miękkie w zależności od gatunku gruszek. W trakcie duszenia przewróć kilkakrotnie gruszki na drugą stronę. Ugotowane gruszki wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i odetnij róg opakowania. Wystudzone gruszki połóż na kratce. Polej przygotowaną polewą deserową, a następnie posyp złotymi perełkami. Tak przygotowane gruszki przełóż na miseczkę lub talerzyk. Możesz również wykorzystać do dekoracji pozostały po gotowaniu syrop z gruszek.
Przepisy
Desery
Desery
Desery