Białka oddziel od żółtek. Żółtka, olej i mleko zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, całość miksuj na jednolitą masę. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubitą pianę delikatnie wymieszaj z resztą ciasta.
Rozgrzej gofrownicę. Ciasto nakładaj równomiernie niezbyt grubą warstwą. Gofry piecz na złoty kolor. Następnie układaj je na kratce.
Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp zawartość torebki Śnieżnej Chmurki i ubijaj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Przed podaniem gofry udekoruj masą, konfiturą wiśniową i wiśniami.
Przepisy
Desery
Desery
Desery