Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier z wanilią, szczyptę soli i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj roztopione masło z mlekiem i jajkami.
Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie dodaj cukier i wymieszaj.
Gofrownicę nagrzej, nakładaj łyżką porcję ciasta, ale nie rozprowadzaj po całej formie, jedynie na środku. Kształt powinien być nieregularny i piecz gofry, aż się zarumienią. Po upieczeniu wyciągaj i studź na kratce.
Śmietankę ubij razem z cukrem z wanilią. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i jeszcze krótko ubijaj.
Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami.
Przepisy
Desery
Desery
Desery