Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 24 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki i ułóż na płaskim talerzu. Do woreczka wsyp wiórki kokosowe, dodaj kilka kropli zielonego barwnika, zamknij woreczek i pocierając go zabarw wiórki na zielono. Następnie zielone wiórki posyp dookoła ciasta. Lukier plastyczny zagnieć z cukrem pudrem. Następnie odłóż kulkę wielkości orzecha włoskiego. Dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika i zagnieć, by uzyskać różowy kolor. Pozostałą masę podziel na 3 części. Z dwóch części uformuj kule, a następnie stożki i lekko je spłaszcz. Przy pomocy małego noża wytnij kawałki masy, aby utworzyć palce misia. Następnie z różowej masy uformuj małe kuleczki i przyklej je do łapek, lekko je spłaszczając. Z pozostałej masy uformuj kulkę, która będzie ogonkiem misia. Elementy z lukru przyczep do ciasta tuż przed podaniem. Na zieloną trawkę z wiórków połóż kwiatki z opłatka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki