Formę o wym. 25 x 36 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Wnętrze blachy podzielić na dwie równe części układając przez środek formy dosyć gruby pasek z folii aluminiowej – kilkakrotnie złożonej. Mieszanki do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części. Do pierwszej części dodaj 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego, do drugiej 1/2 łyżeczki barwnika żółtego, do trzeciej 1/2 łyżeczki barwnika niebieskiego, do czwartej 1/2 łyżeczki barwnika zielonego. Dwie pierwsze części ciasta wlej do przygotowanej wcześniej foremki – każdy kolor oddzielnie do przygotowanej wcześniej przegródki, powierzchnię ciasta wyrównaj łyżką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki i ponownie przygotuj ją jak poprzednio do pieczenia drugiej partii ciasta, dalej postępować jak wyżej i upiecz dwa pozostałe blaty.
Po wystudzeniu zetnij ostrym nożem wierzch ciasta by odsłonić kolor. Z każdego z placków wycinaj koła o śr. ok. 4 cm, by powstały elementy brzuszka gąsienicy. Możesz także wycinać koła różnej wielkości by potem poukładać je w stożki.
Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Krążki ciasta przełóż kremem i przyklej jeden do drugiego w taki sposób, by powstała gąsienica.
Z dekoracji z czekolady wytnij „łapki" i „czułki" gąsienicy. Większy krążek posmaruj płasko kremem. Pisakiem cukrowym czerwonym namaluj „buźkę", a z perełek wykonaj oczy. Krążki można także poukładać jeden na drugim jak klocki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki