Mąkę przesiej do misy dodaj drożdże i sól, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wodę i oliwę, całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posmarowany oliwą blat i rozwałkuj na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Potnij na cztery długie paski, przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i obłóż oliwkami i połówkami pomidorków delikatnie dociskając do ciasta. Przykryj suchą ściereczką i odstaw na ok. 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe Focaccie posmaruj wodą lub oliwą, opcjonalnie można obsypać ziołami i solą morską. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono