W dużej misce wymieszaj makę z drożdżami, dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę (można ciasto wyrobić mikserem). Gdy składniki sie połączą wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj ręką. Następnie ciasto podziel na 4 kule, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj delikatnie każdą z kul tworząc podłużny lub okrągły placek o grubości 1 cm. Na każdym placku zrób wgłębienia palcem zamoczonym w oliwie i posyp ulubionymi ziołami.
Chlebki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Po wyjęciu z piekarnika każdą focaccię posmarować oliwą.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono