Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło, aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki.
Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Następnie dodaj kolejno jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo wsyp przesianą z proszkiem mąkę. Gotowe ciasto podziel na dwie części (⅓ i ⅔). Większą cześć przełóż do blachy i wyrównaj. Do mniejszej części ciasta dodaj kakao i 2 łyżki mleka, wymieszaj, a następnie przełóż na wierzch jasnej masy. Na cieście ułóż wiśnie i lekko dociśnij.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia
Czekolady wraz z masłem rozpuść w miseczce ustawionej nad parą wodną i wymieszaj na jednolita masę. Krem budyniowy rozsmaruj na cieście. Następnie na krem wylej polewę i równomiernie rozprowadź na kremie. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki