Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu 200 g masła aż do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do temp. 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z resztą tłuszczu, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 min do uzyskania z ciasta kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto nakładaj porcjami za pomocą szprycy do dekoracji, w odległości 5 cm od siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Eklerki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Następnie zmniejsz temp.
Czas suszenia: 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Przekrój ostudzone eklerki i napełnij je kremem. Czekoladę rozpuść razem z masłem i dokładnie wymieszaj. Polej wierzch eklerków i odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki