Piekarnik nagrzej do 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę, masło i sól rozpuść razem w garnku. Na gotującą się wodę wsyp mąkę i mieszaj przez ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścian garnka. Odstaw do przestudzenia. Przestudzone ciasto nie powinno być gorące. Do ciasta dodawaj po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując, aż do połączenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciastka o dł. ok. 12 cm.
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika. Gotowe ciastka powinny być przyrumienione i chrupiące.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Wyciągnij eklerki z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
500 ml mleka przelej do garnka. Dodaj pokrojoną czekoladę i cukier, zagotuj. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem.
Eklerki przetnij wzdłuż. Przestudzony krem budyniowy przełóż do worka cukierniczego i napełnij nim ciastka. Orzeszki ziemne posiekaj. Czekoladę umieść w miseczce nad gotującą się w rondelku wodą i rozpuść. Płynną czekoladą polej eklerki. Posyp je orzeszkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki