Piekarnik nagrzej do temp. 200°C, dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę zagotuj razem z masłem i solą, jak tylko się zagotuje wsyp od razu całą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką cały czas podgrzewając, aż masa stanie się szklista i będzie odchodzić od ścianek garnka. Zestaw garnek z palnika i pozostaw masę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawaj kolejno jajka i miksuj do połączenia, na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z ozdobną końcówką typu gwiazdka i wyciskaj na blasze w odstępach ciastka o dł. ok. 10 cm.
Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. W międzyczasie przed końcem pieczenia pierwszej partii wyciskaj ciastka na drugą blachę. Po upieczeniu pierwszej partii, wstaw do pieczenia drugą.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu odstaw ciastka do wystudzenia.
Do szerokiego garnka lub rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu – cukier dopiero po kilku- kilkunastu minutach zacznie się rozpuszczać i karmelizować, nie mieszamy karmelu – możemy delikatnie poruszać garnkiem jeśli cukier nie rozpuszcza się równomiernie. Nie należy przyspieszać tego procesu, aby cukier nie przypalił się – przez to nasz karmel będzie miał gorzki, przypalony smak. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze jasnej, bursztynowej barwy. Jeśli będzie bardzo ciemny – to znaczy, że jest spalony i nie nadaje się do użycia.
Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną. Należy cały czas energicznie mieszać karmel, aby tłuszcz połączył się z cukrem. Niewielkim strumieniem dolewamy śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, odstawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez 5-6 godzin lub zostawiamy na noc. Jeśli pojawią się nierozpuszczone kawałki cukru, można dodatkowo przelać karmel przez drobne sitko.
W misie miksera umieszczamy schłodzone śmietankę, mascarpone i karmel (wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę). Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, żeby krem się nie zwarzył. Przełóż masę do woreczka z ozdobną końcówką.
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej zgodnie ze sposobem przygotowania umieszczonym na opakowaniu.
Wystudzone ciastka przekrój wzdłuż na 2 części. Na dolną część wyciskaj masę słony karmel i przykrywaj górną częścią ciastka. Na koniec polej wszystkie ciastka polewą deserową i od razu posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia i zastygnięcia polewy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki