Mleko podgrzej, a masło rozpuść i pozostaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier z wanilią i wymieszaj.
Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieć za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj misę z ciastem ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną, masło i cukier zagnieć krótko na kruszonkę. Dodaj płatki migdałów i wymieszaj. Odstaw do lodówki na czas rośnięcia ciasta, żeby kruszonka się schłodziła.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ugniatając dłońmi, delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze. Rozłóż na cieście owoce, a następnie posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki