Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Ciepłą wodę wymieszaj z jajkami oraz z żółtkami i przelej do ciasta. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj masę twarogową.
Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj cukry i jajko, dokładanie wymieszaj.
Z truskawek usuń szypułki i pokrój na kawałki. Mrożone wcześniej rozmroź.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ciasto delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze.
Na ciasto wyłóż łyżką kleksy twarożku oraz kawałki truskawek. Odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Z podanych składników przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miski, dodaj sok z cytryny i wrzątek. Dokładnie wymieszaj i łyżką przelewaj na ciasto.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki