Mleko lekko podgrzej, a masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, jajka i letnie mleko (i zaczyn).
Całość zagnieć i pod koniec dodaj roztopione masło, po czym dokładnie wyrób.
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie dużą blachę o wym. 38 x 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o szer. 1 cm.
Z mąki, cukru i masła zagnieć kruszonkę, włóż do schłodzenia do lodówki.
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłóż w formie, delikatnie rozciągając dłońmi.
W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru. Na koniec posyp kruszonką.
Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki