W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Całość wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko z masłem. Zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).
Pokrojony na kawałki rabarbar, wodę, mąkę zmiemniaczaną i cukier puder zmieszaj ze sobą i smaż na patelni do czasu aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Z podanej porcji mleka odlej 1/3 szklanki i rozprowadź w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij garnek z ognia, budyń przelej do salaterki, przykryj folią powierzchnię budyniu i odstaw do przestudzenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Ciasto podziel na 16 kulek. Każdą kulkę spłaszcz i wgnieć na środku dnem mniejszej szklanki tak, by powstało wgłębienie. Następnie nałóż po łyżce budyniu i łyżeczce nadzienia rabarbaru. Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut. w tym czasie przygotuj kruszonkę.
Masło, mąkę i cukier zagnieć ręką na kruszonkę.
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki