Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie dokładnie zagnieć. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę).
Formę o wym. 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wyłóż na nie kawałki śliwek.
Mąkę, cukry oraz pokrojone masło zagnieć palcami do uzyskania kruszonki. Przygotowaną kruszonkę przesyp na wierzch drożdżówki przykrywając śliwki. Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Drożdżówkę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną drożdżówkę wyjmij z piekarnika. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki