W niedużym naczyniu zagnieć składniki na kruszonkę. Odstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć lub zmiksuj za pomocą mieszadeł świderek do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i wyrabiaj przez około 5 minut.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut, do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na temp. 180°C. Funkcja piekarnika góra – dół.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Truskawki pokój na kawałki (mrożone pozostaw w całości).
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wyłóż owoce, posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Piecz przez ok. 30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki