Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Po około 10 minut odlej wodę z rodzynek. Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło oraz rodzynki. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem, dodaj zimne kawałki masła i szybko zagnieć. Odstaw do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ugniatając dłońmi, delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze. Posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piecz do tzw. do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki