Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z jajkami i przelej do ciasta. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem i cynamonem, dodaj zimne kawałki masła i szybko zagnieć. Odstaw do lodówki.
Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ugniatając dłońmi, delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze. Na wierzch poukładaj kawałki śliwek.
Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki