Do miski wbij jajka. Zasyp dokładnie cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią. Na wierzch wyłóż pokrojone w małą kostkę masło.
Całość zalej ciepłym mlekiem i zasyp drożdżami. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wsyp mąkę oraz sól i całość wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw ponownie na 30 minut.
Ponownie zamieszaj ciasto kilka razy łyżką i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone truskawki.
Mąkę, cukier i masło umieść w misce i rozetrzyj palcami tworząc kruszonkę. Wyłóż na wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z termoobiegiem: 175 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki