Mleko lekko podgrzej. Rozpuść i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj płynne masło i zagniataj do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta.
Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
Każdą większą kulkę połącz z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski (uszy), układaj je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha).
Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
Blachę z zajączkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po ostudzeniu udekoruj pisakami, perełkami i kwiatkami z opłatka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki