Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Do suchych składników dodaj śmietanę i masło. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.
Oliwki pokrój na plasterki, a pomidory na paski. Ciasto rozwałkuj na ok. 1/2 cm, na kształt prostokąta i posmaruj ketchupem. Na cieście rozłóż starty ser, plastry szynki, równomiernie rozłóż oliwki i suszone pomidory. Całość zwiń jak roladę, delikatnie dociskając i zlep dobrze oba końce. Za pomocą ostrego noża, pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm.
Ślimaczki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono