Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o wym. 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Dodaj miód, mleko i jajka. Wymieszaj całość mikserem.
Mąkę przesiej do miski. Wsyp kakao, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 65 minut. Po upieczeniu odstaw piernik w formie do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 65 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Szklaną miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą na małej mocy palnika. Kawałki czekolady umieść w szklanej misce, dodaj śmietankę.
Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki