Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 °C. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito, dodaj je do masy jajecznej. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj.
Z biszkoptu odetnij górną część ciasta, wycinając dół o głębokości ok. 1 cm, jednocześnie pozostawiając 2 cm od brzegu. Wycięte ciasto pokrusz i odłóż do miski. Na spodzie wydrążonego ciasta ułóż przekrojone na pół wzdłuż banany. Przykryj je kremem śmietanowym formując kopiec. Całość dokładnie obsyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki