Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wodę z masłem i solą zagotuj w rondlu. Do gotującej się wody z masłem wsyp jednym ruchem mąkę pszenną. Energicznie mieszaj, by całość się nie przypaliła. Ciasto musi się „zaparzyć". Gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka – zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Do ostudzonej masy wbijaj pojedynczo jaja, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastka nakładaj na papier do pieczenia szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki bądź okrągłą.
Wyciskaj małe porcje ciasta w większych odstępach - ciastka podczas pieczenia urosną.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu wyjmij z pieca i ostudź. Gdy ciastka wystygną przekrój je w poprzek.
500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj zawartość opakowania Masy śmietanowej o smaku śmietankowym Dr. Oetker i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką nałóż masę, napełnij nią spody ciastek i przykryj drugą cześcią.
Podawaj z malinami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki