Miód, masło i przyprawę umieść w rondelku. Podgrzej całość do rozpuszczenia się składników, mieszając od czasu do czasu. Przelej do większej misy i odstaw do przestudzenia.
Obie mąki wymieszaj z sodą i cukrem pudrem, a następnie wsyp do przestudzonego płynu.
Dodaj jajko i zagnieć całość na jednolite ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-40 minut do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 3 mm, wycinaj z niego pierniczki i układaj na blasze.
Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 8-10 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki