Jajka dokładnie umyć mydłem w ciepłej wodzie. W misce ubijać jajka przez ok. 2 minuty aż będą puszyste, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubijać przez następne 2 minuty. Na koniec dodać śmietankę i mleko - ubijać jeszcze ok. 2 minuty. Masę do lodów wstawić do zamrażalnika do czasu aż się zamrozi. W czasie mrożenia, co ok. 30 minut przemieszać mikserem przygotowane lody, by je napowietrzyć.
Lody można zrobić w maszynce do lodów- według instrukcji w maszynce lub przelać do plastikowego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika.
Lody należy wyjąć z zamrażalnika ok. 10 - 15 minut przed podaniem - są twardsze niż te ze sklepu.
Gotowe lody polać sosem truskawkowym, udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Przepisy
Desery
Desery
Desery