Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka z połową cukru (45g) i cukrem wanilinowym utrzyj mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (ok. 10 minut). W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo pozostały cukier.
Do żółtek przesiej połowę mąki, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj połowę ubitych białek i delikatnie wymieszaj. Powtórz czynność do wyczerpania białek i mąki. Gotową masę przełóż do woreczka cukierniczego. Na papierze do pieczenia w odstępach wyciskaj z ciasta kółka o wielkości ok. 4 cm.
Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu biszkopciki wystudź.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj. Gotową masę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nią wystudzone biszkopty.
Biszkopciki ze śmietaną podawaj udekorowane borówkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki