Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier i sól, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Uformuj wgłębienie, aby wlać ciepłą wodę wraz z oliwą. Ciasto dokładnie zagnieć z boków do środka do momentu połączenia się składników. Idealne ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
Do miski przelej przecier pomidorowy, oliwę i dodaj przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż z dodatkiem soli na suchej patelni do momentu puszczenia soku, a następnie je odcedź. Plastry szynki pokrój na małe kawałki, cebulę w piórka, a pomidorki na plasterki.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Ciasto rozprowadż rękoma od środka na zewnątrz, formując grube brzegi. Pizza powinna być cieniutka w środku. Gotowy spód przełóż na wysmarowaną olejem blaszkę. Uformowane ciasto posmaruj oliwą, a następnie sosem i obsyp startym serem, na którym równomiernie rozłóż składniki z obłożenia.
Pizzę wstaw do piekarnika i piecz na najniższym poziomie.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono