W garnku rozpuść masło, cukier i miód. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, przyprawę korzenną oraz sodę. Dodaj przestudzoną płynną masę. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, ułóż na papierze do pieczenia i nożykiem wycinaj wszystkie elementy domku (2 pięciokąty o podstawie 14 cm i bokach 7 i 11 cm – w jednej ściance wytnij drzwi, 2 prostokąty o wym. 7 x 10 cm, 2 prostokąty o wym. 10 x 14 cm i komin o wym. 3 x 5 cm). Z reszty ciasta wycinaj foremkami gwiazdki różnej wielkości. Całość przełóż na blachę.
Blachę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone elementy wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Wszystkie elementy domku posmaruj na brzegach lukrem i sklei ze sobą. Gwiazdki posmaruj lukrem i ułóż tak, aby powstały choinki. Ozdób perełkami. Na czubku choinek umieść czekoladowe gwiazdki.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do torebki papierowej i udekoruj dach oraz ścianki domku. Dach posyp śnieżynkami cukrowymi.
Pisakiem cukrowym białym udekoruj komin i ścianki domku, a następnie przymocuj perełki błyszczące. Białym pisakiem cukrowym ozdób drzwi i narysuj okno.
Przepisy
Wypieki
Wypieki