Mikserem na najwyższych obrotach rozetrzeć tłuszcz do otrzymania jednolitej konsystencji. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat cytrynowy, a potem jajka (po jednym, każde ucierając ok. 1/2 minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po łyżeczce na przemian z mlekiem - mikser przestawić na średnie obroty. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy z natłuszczonym spodem (śr. 26 cm) i wyrównać wierzch.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, kilka razy naciąć wzdłuż każdą ćwiartkę i ułożyć na cieście.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki