Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut. Następnie delikatnie odsącz je z wody i posiekaj. Czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw na ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj olej, wodę, cukier, ekstrakt, jajka i wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę ziemniaczaną i ryżową. Wymieszaj i dodaj do mokrych składników. Dodaj daktyle i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 23 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź je w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki