Piekarnik nagrzej do temp. 150°C z termoobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Orzechy włoskie drobno posiekaj.
W misie miksera ubijaj białka, stopniowo dodając cukier, do uzyskania gęstej i lśniącej piany. Dodaj skrobię wymieszaną z cukrem z wanilią, sok z cytryny. Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy.
Podziel bezę na dwie części i wyłóż na papier do pieczenia – dwa blaty o śr. ok. 20-22 cm.
Blaty wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 5 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Następnie zmniejsz temp.
Czas suszenia: 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
W misie miksera umieść śmietankę, mascarpone, kakao i cukier puder. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu. Dodaj posiekane orzechy, żurawinę i bakalie.
Na pierwszy blat bezowy wyłóż powidła śliwkowe. Następnie wyłóż krem kakaowy i przykryj drugim blatem. Całość oprósz kakao.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki