Z porcji mleka odlej ok. 150 ml i wymieszaj w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, pod koniec wlewając wymieszany proszek budyniowy. Mieszaj energicznie rózgą do zgęstnienia budyniu, na koniec dodaj nasiona chia, wymieszaj. Budyń rozlej do czterech pucharków, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
Maliny zmiksuj blenderem (mrożone wcześniej rozmroź). We wrzątku rozpuść łyżkę cukru, po czym dodaj 1/2 łyżeczki żelatyny, wymieszaj. Ważne, by maliny po zblendowaniu nie były zimne, aby ze względu na zróżnicowanie temperatur uniknąć grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kolejno kilka łyżek malin, po czym przelej do pozostałych malin i dokładnie wymieszaj. Mus przelej na wierzch budyniu i odstaw na ok. 1 h do lodówki do stężenia musu.
Przepisy
Desery
Desery
Desery