Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Okrągłą formę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Białka oddziel od żółtek.
Do utartego masła, cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka. Dodaj przesiane suche składniki. Białka ubij na sztywno i wmieszaj stopniowo do ciasta. Przełóż do tortownicy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu usuń obręcz formy i ostudź ciasto.
Upieczone i ostudzone ciasto przetnij poziomo na dwie równe części. Dolną część włóż ponownie do formy. Nasącz ją ponczem.
Czekoladę gorzką posiekaj drobno.
Twaróg przełóż do miski, zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlej wodę (zimna z wrzątkiem), wsyp żelatynę fix deserową i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do twarogu, zmiksuj, a następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj wszystko mikserem. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Masę wyłóż na dolną warstwę ciasta. Przykryj całość drugim blatem biszkoptu, delikatnie dociśnij.
Czekoladę i śmietankę umieść w garnku i podgrzewaj na małej mocy palnika do uzyskania jednolitej masy. Polewę wylej na ciasto i wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na ok. 2 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki