Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Wiśnie odsącz na sitku, syrop pozostaw do glazury.
Schłodzoną śmietankę 30% tł., cukier puder i serek mascarpone ubij razem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując.
Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozprowadziły. Gotową masę przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj, wstaw do lodówki na czas przygotowania glazury.
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Syrop wiśniowy podgrzej, aby się zagotował, zdejmij z palnika i dodaj namoczone listki żelatyny. Dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Całość dobrze wystudź, a następnie wylej równomiernie na ciasto. Odstaw do lodówki na minium 2 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki