Keksówkę (dł. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Miksuj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Gotową masę przełóż do formy.
Formę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po 10 min. po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto pokrusz i zagnieć z dżemem. Z masy zrób kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je rozpuszczonej polewie, a następnie w czekoladowej posypce.
Biały lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 3 - 4 mm i małą foremką do ciasteczek wytnij śnieżynki lub gwiazdki. Poukładaj na czekoladowych kuleczkach lekko dociskając.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki