Śmietankę przelej do rondelka, podgrzej, odstaw z ognia. Dodaj czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Do oddzielnej miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodaj olej, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Na końcu dodaj suche składniki i całość wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki.
Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, do lekkiego tężenia. Ciasto odstaw do wystudzenia.
Wiśniówkę wymieszaj z wodą i nasącz nią wystudzone ciasto.
Mleko przelej do miski, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez 3 minuty do otrzymania kremowej konsystencji. Gotowy krem wyłóż na ciasto, wyrównaj.
Na kremie rozłóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki