Blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Masa na bezy powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec przesiać do masy z białek kakao i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Z gotowego ciasta uformować na wcześniej przygotowanej blaszce 8 bez o średnicy ok. 8 cm.
Bezy wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 130 °C
Bezy po upieczeniu muszą być z wierzchu i od spodu suche. Następnie wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix.
Na talerzyki deserowe nałożyć po jednej bezie. Na bezy nałożyć połowę śmietany (można to zrobić rękawem cukierniczym lub łyżką) i część gruszek pokrojonych w plasterki. Owoce przykryć drugą bezą, nałożyć resztę śmietany i owoców. Całość polać sosem toffi i ozdobić listami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki