Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Następnie dodaj odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania pożądanego koloru. Gotowy lukier przełóż do woreczka z niewielką, okrągłą końcówką i na papierze do pieczenia narysuj serduszka, a wewnątrz nich „esy-floresy”, tak żeby się ze sobą stykały. Całość odłóż do wyschnięcia na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem Kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj nim babeczki.
Gotowe babeczki wstawiłam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed samym podaniem każdą babeczkę oprószyłam perełkami i udekoruj ażurowym serduszkiem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki